Operations gaat over het continue verbeteren van de klantervaring qua snelheid en betrouwbaarheid en tegelijkertijd de operationele kosten verlagen. Zo was 2023 een uitstekend jaar. We bereikten een historisch hoge productbeschikbaarheid en we leverden op tijd tegen lagere kosten en voorraadniveaus. Naast winst op het gebied van efficiëntie en serviceniveau, werden we duurzamer, werkten we veiliger en hadden we minder afval. Martijn Bonte, Chief Operations Officer, en Eline Kemmeren, Manager Product Quality & Compliance, geven enkele voorbeelden. 

2023 was een dynamisch jaar waarin we onze reis hebben voortgezet om een win-win-win-situatie te creëren op het gebied van klanten, kostenstructuren en voorraadniveaus. Dit omvatte de invoering van verschillende maatregelen om de operationele efficiëntie te verbeteren, aldus Martijn.

"Zo hebben we geïnvesteerd in nieuwe verpakkingsstraten om onze kosten te verlagen, maar ook om onze capaciteit te vergroten. Daarnaast hebben we een inbound control tower geïnstalleerd die 100% zicht geeft op de leveringen in onze magazijnen. Dit heeft onze inbound productiviteit aanzienlijk verbeterd. Begin 2023 hebben we ons grote magazijn in Frankrijk uitgebreid om onze klanten beter van dienst te kunnen zijn, onze productiviteit te optimaliseren en onze capaciteit voor toekomstige groei te vergroten. Bovendien hebben we, in het kader van ons streven naar continue verbetering, actief best practices uitgewisseld tussen onze magazijnen om maximaal voordeel te halen uit succesvolle procesverbeteringen," zegt hij.

Kleinere CO2-voetafdruk

Duurzaamheid was een andere belangrijke overweging bij het doorvoeren van operationele verbeteringen. "We blijven onze CO2-voetafdruk verkleinen," voegt Martijn toe. "De afgelopen jaren hebben we nauw samengewerkt met alle vervoerders in ons distributienetwerk aan verschillende initiatieven om transport te verminderen, vrachtwagens beter te vullen en hernieuwbare brandstoffen te gebruiken. Daarnaast hebben we, na herziening van ons energiebeleid, in zonnepanelen geïnvesteerd en energiebesparende maatregelen genomen, zoals ledverlichting en het aanpassen van de verwarming in het magazijn."

"Hoewel duurzaamheid de belangrijkste drijfveer was achter sommige maatregelen, hebben ze ons ook geholpen om geld te besparen"

Martijn Bonte

Minder verpakkingsafval

Verbeteringen qua verpakkingen hadden een vergelijkbaar effect. "In sommige magazijnen hebben we ons verpakkingsafval verminderd door de inzet van machines die gebruikte kartonnen dozen omzetten in vulmateriaal," legt Eline uit. "We hebben ook geïnvesteerd in verpakkingsmachines die dozen op maat snijden, zodat we minder lucht verschepen. Zo passen er meer pakketten in een vrachtwagen en zijn er uiteindelijk minder vrachtwagens nodig - goed voor het milieu én voor onze kostenstructuur."

Hoewel compliance een complexe taak is vanwege de omvang van de activiteiten in zoveel verschillende industrieën en landen, voldoet Kramp  aan alle relevante regels en voorschriften. "Door onze cultuur waarin veiligheid voorop staat en ons streven om het leven voor klanten en leveranciers makkelijker te maken, leggen we de lat voor onszelf vaak hoger dan wettelijk is vereist," zegt Eline.

"Onze focus op veiligheid en optimalisatie , betekent vaak dat wij verder gaan dan wat wettelijk verplicht is"

Eline Kemmeren

Focus op veiligheid en optimalisatie

"Zo hebben we onlangs samen met een leverancier de veiligheid verbeterd van een scherp voorwerp dat een risico vormde voor onze magazijnmedewerkers tijdens het orderpicken," aldus Eline. Een ander voorbeeld zijn de veiligheidsinformatiebladen die sinds 2023 op relevante productpagina's in de webshop staan. "Dit draagt bij aan onze veiligheidsmentaliteit doordat onze magazijnmedewerkers gemakkelijker toegang hebben tot informatie over de risico's die gepaard gaan met het hanteren, opslaan en verzenden van de producten. Bovendien hebben onze klanten informatie over productveiligheid binnen handbereik wanneer ze die nodig hebben. We zijn ook voortdurend bezig met het verbeteren van onze interfaces zodat leveranciers ons makkelijker bijgewerkte veiligheidsinformatiebladen voor hun producten kunnen, bijvoorbeeld wanneer de regelgeving verandert," legt ze uit.

Proactieve benadering

"We zijn van plan om het komende jaar voort te bouwen op onze sterke vooruitgang. Zo werken we met onze private-label-leveranciers aan vermindering van lucht en plastic in onze eigen verkoopverpakkingen. We zijn ook van plan om FSC-gecertificeerd karton te gebruiken voor onze transportdozen. Door onze voortdurende proactieve aanpak kunnen onze klanten rekenen op producten die niet alleen conform de regelgeving zijn, maar ook veilig," besluit Martijn.

Our topics