We blijven bij Kramp niet alleen veiligheid voorop stellen, maar houden ook rekening met de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers. Andrea Bodstein-Walenciak, Chief Human Resources Officer, en Aurélie Mattmann, Operations Director Frankrijk, belichten enkele van de huidige en toekomstige initiatieven.

"Het thema gezondheid, veiligheid en welzijn is een belangrijke prioriteit voor Kramp. Onze Health & Safety Principles helpen ons een voortdurende en gestructureerde focus te behouden en te blijven voldoen aan alle wettelijke verplichtingen op het gebied van gezondheid en veiligheid in elk land en aan de standaard van de Kramp Groep," zegt Andrea.

Daarnaast is deze aanpak een integraal onderdeel van onze MVO-ambitie, namelijk om onze klanten, leveranciers en partners te helpen een toekomstbestendige en verantwoorde supply chain te ontwikkelen. Om dit te doen, moeten we al onze medewerkers in staat stellen veilig te werken, zich veilig te voelen en veilig te zijn," vervolgt ze.

"Het is essentieel om een safety-first-mentaliteit en -cultuur aan te moedigen"

Aurélie Mattmann

Safety-first-mentaliteit op alle niveaus

"Als logistiek bedrijf kan dit vooral een uitdaging zijn in onze magazijnen, waar mensen worden blootgesteld aan veel soorten apparatuur, processen en producten. We hebben verschillende hulpmiddelen geïntroduceerd om hun werk veiliger te maken, zoals snelsluitbouten en hefmagneten om de fysieke belasting te minimaliseren, veiligheidsmessen met extra bescherming tegen snijwonden en betere zichtbaarheid van brandblussers," zegt Aurélie.

"We hebben ook veel tijd besteed aan het aanmoedigen van een safety-first-mentaliteit en -cultuur, onder andere door 'Safety Awareness'-weken in al onze magazijnen, met onder meer trainingen over reanimatie en voetgangers- en vorkheftruckveiligheid. Dit is een aanvulling op andere veiligheidstrainingen, zoals de training over het veilig gebruik van palletwagens in ons magazijn in Poitiers, Frankrijk, in 2023. We willen dit trainingsprogramma in 2024 uitbreiden naar alle landen," voegt ze eraan toe.

Incidenten melden

Maar veiligheid begint bij ons allemaal, legt ze uit, en daarom krijgt het onderwerp ook veel aandacht op managementniveau. In dat kader werd in 2023 een Operations-dashboard opgezet om het aantal veiligheidsincidenten, inclusief bijna-ongevallen, te meten en te monitoren. "Om risico's te identificeren en verbeteringen aan te brengen om ons doel van nul ongevallen te behalen, hebben we voor heel Operations KPI's geïntroduceerd," vervolgt Aurélie.

"Managers moedigen medewerkers actief aan om alert te zijn op potentieel gevaarlijke situaties en deze te melden tijdens de dagelijkse teamvergadering, zodat deze kunnen worden geanalyseerd en aangepakt als onderdeel van onze toolbox voor voortdurende verbetering. Als onderdeel van onze inspanningen om best practices te benchmarken, delen leden van de Kramp International Health and Safety Community en Operations Directors uit alle landen kennis, ideeën en acties tijdens wekelijkse en maandelijkse vergaderingen," zegt ze.

"Uit de resultaten van het periodieke medewerkerbetrokkenheidsonderzoek van Kramp, ook wel de KWEE, blijkt dat onze collega's zich fysiek en psychisch veilig voelen op het werk en gesteund worden door hun leidinggevende"

Andrea Bodstein-Walenciak

Medewerkers voelen zich veilig

"Naast fysieke veiligheid zijn er binnen Kramp meerdere initiatieven om een gezonde levensstijl te bevorderen en fysieke en mentale gezondheid te ondersteunen, zoals sportevenementen, stoppen-met-rokenprogramma's en workshops over gezonde voeding en stressmanagement," legt Andrea uit. "En uit de KWEE-resultaten blijkt dat medewerkers zich zowel fysiek als mentaal veilig voelen. We scoren ver boven de benchmarkcijfers als het gaat om hoe veilig onze medewerkers zich fysiek voelen, hoe open ze fouten kunnen bespreken en of ze met respect worden behandeld door hun manager."

Verdere versnelling

"Hoewel we trots zijn op de vooruitgang die we tot nu toe hebben geboekt, willen we de gestructureerde verbeteringen versnellen. Daarbij hoort ook verdere activering door onze inspanningen naar meer teams uit te breiden, zodat we iedereen binnen Kramp een optimaal veilige en gezonde werkplek blijven bieden," besluit Andrea.

Our topics