Ondanks de vlakke vooruitzichten voor onze markten in het algemeen, presteerde Kramp sterk in 2023. Volgens Chief Commercial Officer Rutger Bruijnen laat dit zien dat we nog relevanter zijn voor onze klanten en leveranciers in een uitdagend economisch klimaat.

Het afgelopen jaar was niet zonder uitdagingen in de markt. "Ondanks een vertraging van de inflatie bleven bijna alle inputprijzen het hele jaar door hoog. Zo ook de kapitaalkosten. Zoals blijkt uit de Business Barometer van de European Agricultural Machinery Association (CEMA), is het ondernemersvertrouwen dan ook behoorlijk gedaald. Ondanks de vlakke vooruitzichten voor onze markten in het algemeen, presteerde Kramp sterk in 2023. "Dit toont aan dat we relevanter zijn geworden voor onze klanten en leveranciers in een uitdagend economisch klimaat.

De verminderde investeringsbereidheid van klanten zorgde voor een daling in de vraag," zegt Rutger. Bovendien zorgden verschillende extreme weersomstandigheden voor kopzorgen bij veel Europese boeren."

"Helaas voor onze dealers kwam deze daling juist toen ze eindelijk hun voorraden hadden aangevuld na de onderbrekingen van de afgelopen jaren. Ze zochten naar bedrijfsgroei en efficiëntie, en wij zagen veel dealers consolideren. We verwachten dat dit zal aanhouden, waarbij dealers ook professionaliseren en meer nadruk leggen op het beheren van hun Total cost of Ownership (levensduurcyclus)," zegt hij.

Meerdere regio's en sectoren bedienen

Toch was er volgens Rutger genoeg reden voor optimisme in 2023: "We bedienen meerdere regio's en industrieën, dus deze uitdagingen troffen niet al onze klanten op dezelfde manier. Over het geheel genomen hadden we een zeer solide jaar in de agrarische industrie, en ook in tuin en park hebben we het hele jaar door vooruitgang geboekt."

"We hadden zelfs een verrassend sterk jaar in de grondverzetindustrie, een trend die zich blijft voortzetten. Alleen de levering aan OEM-klanten (Original Equipment Manufacturing) was beneden verwachting. Dit kwam door de daling van het aantal bestellingen in de tweede helft van het jaar."

Klanten helpen gemakkelijker te kopen, meer te verkopen en de productiviteit te verhogen

"We zien deze solide prestaties als bewijs dat onze strategie ons niet alleen in staat stelt om te winnen in groeiende markten, maar ons ook de middelen biedt om onze klanten te ondersteunen in onzekere tijden," zegt hij. Hoe heeft Kramp het afgelopen jaar precies bijgedragen aan het succes van haar klanten?

"Ten eerste is het voor dealers altijd gunstig om onderdelen te kopen van een one-stop-shop als Kramp. We hebben een breed assortiment, dat we continu verbeteren op basis van de laatste trends en nieuwe samenwerkingsverbanden met leveranciers. Dit betekent dat zij minder leveranciers hoeven te beheren en minder leveringen en minder facturen hoeven af te handelen. Maar ook een kleinere voorraad dankzij ons sterke Europese distributienetwerk met dagelijkse leveringen vanuit onze 12 magazijnen, wat ook goed is voor hun cashflow," legt Rutger uit. "Ten tweede kunnen we met onze nieuw branded Business Solutions | Powered by Kramp (lees meer hierover in hoofdstuk 9) onze klanten helpen eenvoudiger in te kopen en hun omzet en marge te laten groeien terwijl hun productiviteit wordt verbeterd," voegt hij toe.

"Klanten en leveranciers helpen beter in te spelen op veranderende marktbehoeften"

Rutger Bruijnen

Samen waarde creëren met leveranciers

"Bovendien ontdekken Original Equipment (OE) leveranciers en fabrikanten steeds meer de voordelen van een samenwerking met Kramp om gebruik te maken van ons supply-chain-netwerk en onze digitale mogelijkheden, Europese aanwezigheid en manier van samenwerken," vervolgt hij. "We werken samen met OE-leveranciers om hen te helpen hun marktaandeel gedurende de hele levenscyclus van hun machines te vergroten. We stellen hen in staat om uitstekende serviceniveaus te bieden - zowel aan hun eigen als aan externe dealers - tegen optimale operationele kosten.

Bovendien kunnen we bijdragen aan een kleinere CO2-voetafdruk door verhoogde orderconsolidatie. Over het geheel genomen konden we met deze aanpak in 2023 veel van onze klanten en leveranciers helpen om beter in te spelen op veranderende marktbehoeften."

"In 2024 verwachten we een beperkte marktgroei en een zekere mate van prijsdruk, omdat de concurrentie om marktvolumes toeneemt. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat we goed gepositioneerd zijn om het in 2024 en ook daarna goed te doen," besluit Rutger.

Our topics