Roeland Tjebbes is sinds januari 2024 werkzaam bij Kramp als Chief Financial Officer. Op basis van onze financiële prestaties in 2023 ziet hij een bedrijf dat sterk gepositioneerd is voor structurele en winstgevende groei.

"In 2023 kwamen we heel dicht bij het behalen van onze groeidoelstelling als percentage van de omzet," merkt Roeland op. "Een groot deel van die groei kwam echter voort uit prijseffecten in plaats van volume, als gevolg van de inflatie in onze markten. We zagen ook dat de markten van onze klanten onder druk kwamen te staan, vooral in de agrarische sector."

Stijgende kosten

De kostensituatie was niet zonder uitdagingen. "Een aanzienlijk deel van de totale stijging van onze kosten in 2023 werd veroorzaakt door de looninflatie en de stijgende totale personeelskosten. Een aantal toekomstgerichte investeringsactiviteiten - zoals e-commerce en interne verbeteringen - verhoogden de kosten verder. De drievoudige stijging van de rente had gevolgen onder de streep," voegt hij eraan toe.

Maar volgens Roeland was er ook positief nieuws qua kosten. "We profiteerden onder andere van een daling in de kosten van verpakkingsmaterialen."

Succesvol voorraadbeheer

"Om de inflatie-effecten op te vangen, hebben we ons meer gefocust op kostenbeheersing, met name op het gebied van voorraadbeheer," legt hij uit. "In de loop van 2021 en 2022 waren onze voorraden flink gegroeid door de vertraagde levering van bestellingen die tijdens de vorige periode van tekorten waren geplaatst. Maar tegen het einde van 2023 waren we erin geslaagd om onze totale voorraad met circa 7% te verlagen én onze voorraadbeschikbaarheid te verbeteren."

Als gevolg hiervan laten onze aangepaste EBIT en aangepaste EBITDA een lichte verbetering zien ten opzichte van de resultaten van 2022. "Ons werkkapitaal blijft ook goed in balans en in lijn met vorig jaar. Gezien de marktomstandigheden en ondanks het feit dat we niet helemaal aan onze eigen verwachtingen hebben voldaan, zijn we tevreden met de groei in omzet en eindresultaat, en met onze nettowinst," zegt Roeland.

"Onze continue nettowinst geeft ons een solide financiële basis voor het komende jaar en stelt ons in staat te blijven investeren in het versterken van onze IT-systemen, zoals e-business en verdere digitalisering van de logistiek."

Roeland Tjebbes

Sterke basis voor verdere investeringen

"Dit geeft ons een solide financiële basis voor het komende jaar en stelt ons in staat om te blijven investeren in projecten, zoals het versterken van onze IT-systemen: e-business en verdere digitalisering van de logistiek."

"Een belangrijke les voor ons is echter dat we, ook als we winst maken, nog steeds moeten denken aan de lasten versus de baten," voegt hij eraan toe.

De weg vrijmaken voor structurele groei

"We zullen ons het komende jaar nog intensiever richten op het vergroten van onze volumes - met name met nieuwe product-marktcombinaties - en eventuele overnames. Dit in combinatie met de voortdurende verlaging van onze OPEX, zal de weg vrijmaken voor structurele en winstgevende groei," besluit Roeland.

Hans Scholten kijkt terug op zijn 24 jaar als CFO

Hans Scholten is na 24 jaar teruggetreden als Chief Financial Officer. Hij blikt terug op hoe het bedrijf zich in die tijd heeft ontwikkeld en kijkt vooruit naar de toekomst van Kramp, en van hemzelf.

"Ik heb veel veranderingen gezien sinds ik in 2000 bij Kramp kwam. Zo is ons bedrijf gegroeid, geprofessionaliseerd en voortdurend opnieuw uitgevonden om relevant te blijven en voorop te lopen. In 2000 hadden we ongeveer 850 mensen in dienst en waren we actief in slechts een handvol landen. Nu zitten we in heel Europa met een dynamische culturele mix van ongeveer 3.200 medewerkers," zegt Hans.


Toenemende focus op partnerschappen

"Extern zien we een voortdurende consolidatie in de agrarische markt en we werken steeds meer samen met dealers, Original Equipment Manufacturers en de boeren zelf. Daarnaast hebben we onze focus op bijvoorbeeld de tuin-en-park en grondverzet vergroot," vervolgt hij.

Succesvolle digitale transformatie

"Bovendien hebben we met succes een digitale transformatie doorgevoerd: 95% van onze omzet komt nu uit e-commerce. Maar ondanks al deze veranderingen zijn we toegewijd gebleven aan onze mensen, klanten en leveranciers en zijn onze kernwaarden Collaboration, Care en Ownership fundamenteel hetzelfde gebleven," voegt Hans toe.

Nieuw leiderschap en frisse ideeën

"Ik voel me erg bevoorrecht dat ik deze reis samen met Kramp heb mogen maken. Het is echter tijd om plaats te maken voor nieuw leiderschap en frisse ideeën. Onze nieuwe CFO, Roeland Tjebbes, heeft niet alleen de juiste kwalificaties en ervaring, maar past ook perfect in de cultuur van Kramp. De rol van CFO blijft in veilige en capabele handen," zegt Hans.

Niet helemaal vaarwel

Hans zal zich nu gaan richten op een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder non-profitinitiatieven in Afrika en India en een duurzaamheidsproject in Nederland. Hij zegt Kramp echter niet helemaal 'vaarwel'. "Omdat ik de stabiliteit van dit familiebedrijf hoog in het vaandel heb staan, blijf ik als aandeelhouder betrokken. Ik blijf waar nodig ook beschikbaar voor het bestuur om te brainstormen over strategische onderwerpen," zegt hij.

Ondernemersgeest

Wat voorspelt hij voor de toekomst van Kramp? "Het bedrijf is gebouwd op meer dan 70 jaar succes. Op basis van de ondernemersgeest, de toewijding aan voortdurende verbetering en de moed om zich aan te passen aan toekomstige uitdagingen, voorzie ik nog minstens 70 jaar verdere groei. Ik wil iedereen bedanken die mijn tijd bij Kramp zo aangenaam heeft gemaakt en ik wens hen het allerbeste voor de toekomst," besluit Hans.

Our topics