We willen onze samenwerking met leveranciers versterken en verdiepen met een gezamenlijke aanpak voor waardecreatie. Het doel is om samen meer waarde te genereren dan de bedrijven alleen zouden kunnen doen. Nadat we de markt hebben beoordeeld, identificeren we kansen en zetten we deze om in een gezamenlijk ondernemingsplan dat we samen implementeren en volgen. Deze partnerschappen zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en uitgebreide uitwisseling van gegevens. Onze strategische samenwerking met John Deere, Husqvarna en Bosch Rexroth zijn hier allemaal goede voorbeelden van.

In de agrarische markt vierden we in september 2023 het vijfjarig jubileum van de samenwerking tussen Kramp en John Deere. "We wilden een oplossing waarmee officiële John Deere-dealers niet-originele onderdelen uit het Kramp-assortiment kunnen bestellen, naast originele onderdelen via John Deere's eigen portal," zegt Boris Vernooijs, Strategic Partnerships Assortment Manager. "Met behulp van de 'Webshop' Business Solution | Powered by Kramp (zie hoofdstuk 9) hebben we meegewerkt aan de Extraparts-webshop. Deze is gebaseerd op de technologie en het assortiment van Kramp, maar in lijn met John Deere's eigen branding ontworpen."

"John Deere heeft de aftermarket-propositie van zijn dealers in heel Europa versterkt"

Boris Vernooijs

Aanzienlijke omzetgroei

Vanuit Kramp bezien heeft deze samenwerking geleid tot een aanzienlijke omzetgroei in de afgelopen vijf jaar. Naast het versterken van onze relaties met officiële John Deere-dealers in gevestigde markten, zijn we ook nieuwe relaties aangegaan in onze groeimarkten, zoals Centraal- en Oost-Europa en Italië.

Verbeterd serviceniveau

Net zo belangrijk is dat dit partnerschap duidelijke voordelen biedt voor John Deere en zijn officiële dealers door het serviceniveau bij de niet-originele reserveonderdelen te verhogen, legt Boris uit: "John Deere heeft de aftermarket-propositie van zijn dealers in heel Europa versterkt. De combinatie van John Deere's officiële webshop met het Extraparts-portaal voldoet aan alle behoeften die een dealer kan hebben. In feite is onze boodschap 'Als John Deere en Kramp het niet aanbieden, heb je het waarschijnlijk niet nodig!' Dit concept begon als een pilot in Duitsland en is inmiddels alweer uitgerold naar 17 landen. Hier worden mogelijk nog meer landen aan toegevoegd."

Baanbrekende pilot in tuin en park

Sinds januari 2023 werken we ook meer samen met Husqvarna, een toonaangevende Original Equipment Manufacturer in de tuin-en-parkindustrie, ook wel forest & grass care (F&G). "We hadden de retailmerken van Husqvarna al in ons assortiment, maar we wilden ons bestaande assortiment graag commercieel activeren en ontwikkelen in lijn met onze toegenomen focus op F&G als kernmarkt," zegt Jelle Brandsma, International Business Development Manager.

"We hebben onze relatie met Husqvarna stap voor stap geïntensiveerd, waarbij we begonnen met een pilot in de Benelux. In eerste instantie werden 800 zorgvuldig geselecteerde, populaire, originele onderdelen en accessoires van Husqvarna beschikbaar gesteld aan officiële Husqvarna-dealers, en 700 populaire producten aan niet-officiële dealers," zegt hij.

Aanzienlijke versnelling

"Dit was zo'n succes dat we het project in juli 2023 aanzienlijk hebben versneld door nog eens 20.000 stock keeping units (SKU's) toe te voegen voor niet-officiële dealers en 48.000 SKU's voor officiële Husqvarna- dealers," zegt hij. "Door al deze producten aan ons assortiment toe te voegen, spelen we in op de marktvraag onder zowel officiële als niet-officiële dealers en versterken we onze reputatie als essentiële partner in F&G."

Bereik vergroten

"Tegelijkertijd helpen we Husqvarna zijn marktaandeel te vergroten door het bereik van het bedrijf uit te breiden naar de honderden niet-officiële dealers in het sterk gefragmenteerde 'alternatieve' kanaal voor de latere levensfase van machines," legt Jelle uit. "Dankzij ons efficiënte voorraadbeheer en sterke logistieke netwerk, zorgen we ervoor dat zowel officiële als niet-officiële dealers nu snel en gemakkelijk toegang hebben tot originele onderdelen bij reparaties voor eindgebruikers van Husqvarna-apparatuur. De reacties van de dealers zijn zeker positief en ze waarderen vooral onze betrouwbare nachtleveringen en late sluitingstijden."

"Naast het verbeteren van de service aan eindgebruikers en dealers voor OE-onderdelen biedt deze pilot Husqvarna meerdere strategische voordelen"

Jelle Brandsma

Strategische voordelen

"Naast het verbeteren van de service aan eindgebruikers en dealers voor Original Equipment-onderdelen, biedt deze pilot Husqvarna meerdere strategische voordelen. Dankzij de enorme hoeveelheid data die we tot onze beschikking hebben en onze interne mogelijkheden voor data-analyse, kunnen we waardevolle inzichten in klantgedrag delen met Husqvarna om bijvoorbeeld hun commerciële en voorraadbeheerstrategieën te sturen," vervolgt hij. "We ondersteunen hen ook met speciale marketingwerkzaamheden, zoals zoekmachineoptimalisatie-campagnes. Tot slot zorgt onze samenwerking op het gebied van logistiek en distributie ervoor dat zij hun operationele kosten kunnen verlagen en zich kunnen richten op waar ze goed in zijn: topproducten maken."

Een kleinere CO2-voetafdruk

"Door samen te werken met leveranciers helpen we hen niet alleen om hun verkoop, OE-marktaandeel en operationele kosten te optimaliseren, maar helpen we hen ook hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Dit wordt steeds belangrijker, op het gebied van regelgeving én milieu, maatschappij en governance," zegt Boris. "Kramp is zo ingeburgerd dat de meeste dealers al regelmatig - en vaak dagelijks - leveringen van ons ontvangen. Als een extra artikel bij een bestaande bestelling kan worden gevoegd in plaats van apart te worden verzonden, maakt dat een verschil  en dat telt op, vooral met het oog op onze Europese CO2-voetafdruk."

Toekomstbestendig bedrijf

"We blijven nauw samenwerken met deze partners om kansen te analyseren en samen plannen van aanpak te maken, zodat we alle verkooppotentieel kunnen benutten, hetzij in nieuwe regio's, hetzij door onze waardepropositie verder te verbeteren," voegt Boris toe. "We verwachten dat in 2024 nog meer leveranciers een gezamenlijke aanpak op basis van waardecreatie willen. We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste weg is naar een succesvol, toekomstbestendig bedrijf voor Kramp, onze leveranciers en uiteindelijk de klanten," besluit hij.

Hoe Kramp en Bosch Rexroth samen excelleren

In mei 2023 werd Kramp een van de Certified Excellence Partners van Bosch Rexroth. Dit creëerde een extra sterke basis voor samenwerking. Hierdoor kunnen zij zich gezamenlijk houden aan nieuwe eisen en de toegevoegde waarde voor hun bestaande en nieuwe klanten verder verbeteren.

"Kramp zorgt voor soepele, snelle en probleemloze leveringen aan onze indirecte klanten"

Arjan Coppens

"De beschikbaarheid van onze onderdelen garanderen met zeer korte doorlooptijd voegt echt waarde toe voor de gebruikers. Maar met klanten in 80 verschillende landen en ongeveer 1,5 miljoen verschillende producten in ons assortiment kunnen we dat niet alleen," zegt Arjan Coppens, Managing Director van Bosch Rexroth.

"Dankzij uitstekend voorraadbeheer en uitstekende logistieke mogelijkheden, ondersteund door de nieuwste technologie, zorgt Kramp voor soepele, snelle en probleemloze leveringen aan onze indirecte klanten. Dit minimaliseert stilstand en zorgt voor een efficiënte supply chain," vervolgt hij.

Wederzijdse toegevoegde waarde vergroten

"Voortdurende veranderingen zoals digitalisering en elektrificatie versnellen de verschuiving naar elektronische displays, sensoren en software, waardoor nieuwe eisen ontstaan. Een holistische systeembenadering in machineontwerpen vereist een full-line leverancier, een perfecte rol voor Kramp en Bosch Rexroth samen.

Onze samenwerking met Kramp in het kader van ons Certified Excellence Partners Network zorgt ervoor dat we aan deze nieuwe eisen kunnen blijven voldoen; zo vergroten we onze toegevoegde waarde voor bestaande en nieuwe klanten. Dit biedt groeimogelijkheden voor iedereen," zegt Arjan.
"Het feit dat onze beide bedrijven dezelfde waarden delen op het gebied van mensen, duurzaamheid en digitalisering, creëert een extra sterke basis voor samenwerking en stelt ons in staat om samen te excelleren," besluit hij.

Our topics