Onze supply chain-processen ondervonden in 2022 redelijk wat hinder: onvoldoende beschikbaarheid van producten op de markt, verstoringen door de oorlog in Oekraïne en de effecten en kosten van de inflatie. COO Martijn Bonte en Project Manager Supply Chain Just Reinke praten over de veerkracht en optimalisatie van de supply chain. 

Martijn Bonte
Just Reinke

Uitdagingen in goede banen leiden

“We hebben ons er goed doorheen geslagen”, zegt Martijn. “Deze problemen bevestigden dat het een juiste beslissing was om ons te richten op een goede klantenservice en een schaalbaardere kosten- en werkkapitaalstructuur. De inflatie is wereldwijd een probleem, maar het is onze verantwoordelijkheid om de effecten ervan te compenseren door productiever en efficiënter te werken, de laadruimte in vrachtwagens beter te benutten, minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en te investeren in zonnepanelen op de daken van onze magazijnen.” 

Magazijn-
optimalisatie is essentieel

“De uitdagingen van 2022 hebben duidelijk gemaakt dat we onze activiteiten voortdurend moeten optimaliseren om de kosten laag te houden en snel te kunnen groeien. Daarom hebben we enkele investeringen gedaan”, gaat Martijn verder.  

Een daarvan was de uitbreiding en optimalisatie van het magazijn in Poitiers (FR) in 2022. “We wilden een toekomstbestendig magazijn creëren dat bestand was tegen de snelle groei die we doormaken”, legt Just uit. “Tegelijkertijd hebben we de interne processen in het magazijn geoptimaliseerd om de kosten te verlagen door producten zo min mogelijk te verplaatsen. Dankzij de inspanningen van onze medewerkers en leveranciers en hun bereidheid om die extra stap te zetten, was het ondanks de turbulente tijden een geslaagd project. 

Het magazijn in Poitiers is slechts een van de twaalf Kramp-magazijnen. Gezien de totale oppervlakte moeten wij onze magazijnen en het bijbehorende netwerk voortdurend optimaliseren. We gebruiken onze magazijnen niet alleen voor voorraad; ze hebben een cruciale rol in ons supply chain-netwerk. Ze fungeren bijvoorbeeld als interne distributiepunten om de leveringen aan leveranciers en klanten te optimaliseren. In 2023 volgen nog meer optimalisaties: de focus ligt met name op het verbeteren van de magazijnen in Nederland en Denemarken en het vinden van manieren om onze service te verbeteren en de kosten te verlagen in ons distributienetwerk.” 

“Integratie van supply chain-technologie is ook een belangrijke focus voor de toekomst”

De pijlers van een duurzame, stabiele supply chain

“Alles wat we doen, is erop gericht onze klanten zo goed mogelijk te helpen, beter dan onze concurrenten. Dat is een pijler die we hebben opgebouwd, moeten koesteren en voortdurend moeten verbeteren”, benadrukt Martijn. “Daarom verbeteren we actief onze prognoses, ons voorraadbeheer en onze verkoop- en operationele planning. Met meer voorspelbaarheid kunnen we onze magazijnen efficiënter bemannen, prognoses afstemmen op vervoerders, de inkoopvolumes aanpassen, financiële middelen beter toewijzen, etc.  

Een andere pijler is technologie. We faseren oude systemen uit en finetunen onze bedrijfsprocessen voor de nieuwe systemen, zodat we onze klanten beter kunnen helpen. Integratie van supply chain-technologie is ook een belangrijke focus voor de toekomst.”

Our topics