Onze CHRO Andrea Bodstein-Walenciak en Head of Talent & Organisation Magdalena Miedzianowska leggen uit hoe Kramp omgaat met een uitdaging waar alle bedrijven mee worstelen: werving en personeelsbehoud. 

Andrea Bodstein-Walenciak
Magdalena Miedzianowska

“Het was vorig jaar beduidend moeilijker om mensen aan te trekken en te behouden, vooral begin 2022”, zegt Andrea. “Daarom moesten we goed bekijken wat we onze medewerkers en kandidaten te bieden hadden. 

Onze medewerkers zijn betrokken en blijven vaak lang bij Kramp werken, maar in deze zeer concurrerende markt zijn er toch een aantal weggegaan. Het is heel belangrijk dat we nagaan waarom ze die beslissing hebben genomen en de nodige verbeteringen doorvoeren.  

Een nieuwe aanpak van werving en personeelsbehoud

“Wat het werven nog moeilijker maakte, is dat het lang geleden was dat de omstandigheden zo moeilijk waren”, gaat Magdalena verder. “In het laatste kwartaal van 2022 besloten we over te stappen op een intern wervingsmodel om het proces sneller en efficiënter te maken en ons meer te richten op de beleving van de kandidaten. 

Verder gaan we het wervingsproces voor de hele organisatie standaardiseren, geven we managers die werven meer training en digitale tools en zorgen we voor meer zichtbaarheid op social media. Ook hebben we onze salarispakketten transparanter gemaakt, flexibelere werktijden mogelijk gemaakt, ons trainingsaanbod uitgebreid en een leermanagementsysteem geïntroduceerd. En we vragen onze eigen mensen om hulp bij het ontwikkelen van meer eLearning-mogelijkheden. We stimuleren onze mensen actief om door te groeien en nu creëren we meer formele trajecten om de mogelijkheden beter zichtbaar te maken.” 

“De manier waarop we onze nieuwe waarden introduceerden, zorgde voor meer betrokkenheid en veel kansen om samen te komen, wat typisch is voor de Kramp Way”, zegt Andrea. 

“Voor 2023 hebben we heel wat verbeteringen op de planning staan”, vervolgt Magdalena. “Vacatures transparanter delen om interne mobiliteit te stimuleren. Meer data om invulling te geven aan werving en personeelsbehoud, meertalige training in alle landen en ons merk als werkgever vernieuwen.” 

> Werken bij Kramp

Ervaringen van collega's

Emma Slagter – O'flaherty, assistent van CHRO en COO, is geboren in Australië en startte begin 2021 bij Kramp Groep in Varsseveld. Bekijk de video waarin Emma vertelt hoe ze in Nederland terechtkwam en haar tijd bij Kramp tot nu toe heeft ervaren.

Olena Zakharenko, Manager Finance & Control, begon bij Kramp Oekraïne en verhuisde in 2022 naar Kramp Groep in Varsseveld. Zij vertelt over haar loopbaan bij Kramp tot nu toe. “Ik werk bij Kramp Oekraïne sinds maart 2021”, vertelt Olena. “Een recruiter nam contact met me op over de functie van Manager Finance & Control voor Oekraïne. Ik wilde graag in een internationale omgeving werken en bij Kramp kon dat.” 

Olena Zakharenko

Een heel menselijke aanpak

“Kramp heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het is een groot bedrijf met een heel menselijke aanpak. Mijn collega’s hebben niet alleen aandacht voor mijn professionele ontwikkeling, maar ook voor mijn persoonlijk welzijn. Ze zien je als een persoon met een leven en ze vinden het belangrijk dat je gelukkig bent. Het is heel bijzonder om te voelen dat er echt voor je gezorgd wordt in zo'n groot bedrijf.” 

Een internationale kans

“In november 2022 werd ik Manager Finance & Control voor de Kramp Groep en verhuisde ik vanuit Oekraïne naar hier. Eerst had ik zo mijn twijfels over deze nieuwe functie in een vreemde omgeving, maar ik was blij met de nieuwe uitdaging. Vanuit managementoogpunt was het beslist een stap vooruit. Ik stuur een team Nederlanders aan en begin nu net een beetje Nederlands te leren. Je moet de tijd nemen om de mensen en hun cultuur te begrijpen. Ik heb altijd al in een ander land willen werken – voor mijn MBA heb ik in de VS gestudeerd – dus ik was heel enthousiast over deze stap. 

“Ik ben er trots op dat ik voor een bedrijf werk dat op zoveel manieren heeft proberen te helpen.” 

Het werk is op een leuke manier uitdagend en ik voel dat ik nog kan groeien. Ik merk dat er veel mogelijk is binnen Kramp. Ik ben ook dankbaar voor de steun die Kramp sinds het begin van de oorlog heeft geboden aan onze collega’s in Oekraïne. Ik ben er trots op dat ik voor een bedrijf werk dat op zoveel manieren heeft proberen te helpen.” 

Our topics