SCROLL

"In 2020 gebruikte ik de woorden 'we hebben een zeer gezonde balans'. Voor 2021 is de gezondheid toegenomen! We zagen een omzetstijging van iets meer dan 8%. We hebben het doel voor 2021 gesteld om de omzetgrens van €1 miljard te bereiken en we hebben deze mijlpaal bereikt, waardoor het jaar €30 miljoen hoger eindigt", vertelt CFO Hans Scholten. 

Het behalen van €1 miljard omzet

"Het is natuurlijk maar een getal, maar het is vooral positief als je bedenkt dat we onze windindustrie-dienst in Denemarken en China hebben afgestoten, omdat het geen deel uitmaakte van onze kernactiviteiten, maar toch een omzet van €17 miljoen haalden in 2020. Het is de moeite waard om deze mijlpaal te vieren, terwijl we streven naar verdere groei in de toekomst. We hebben een nieuw doel van €1,5 miljard gezet voor 2025, waar we het volste vertrouwen in hebben dat te halen. We hebben geleerd dat we in onze bestaande markt in staat zijn om zowel marktaandeel als omzet te vergroten. Kijkend naar onze prestaties in 2021, hebben de meeste landen hun omzet verhoogd, met een uitstekende groei in Frankrijk (+ 16%), het Verenigd Koninkrijk (+ 12%) en Italië (+ 27%)." 

Veranderende kosten

"Onze reiskosten waren zowel in 2020 als in 2021 veel lager dan voor de COVID-19-periode. Ik verwacht dat ze in 2022 en in de toekomst lager zullen blijven, omdat we hebben geleerd dat thuiswerken een haalbaar alternatief is voor een deel van het werk dat we eerder op locatie hebben uitgevoerd.“  

"Ook goed nieuws aan de financieringskant: onze schulden zijn gedaald en de rente is lager, wat resulteert in zo'n 20% lagere rentekosten – wat weer bijdraagt aan ons nettoresultaat. In de loop van 2020 devalueerden verschillende valuta's, zoals de Russische roebel en de Poolse zloty, wat ons hard raakte. In 2021 was de situatie stabieler en herstelden sommige valuta's, waaronder de Russische roebel en het Britse pond, waardoor er een kleine winst was in vreemde valuta.“

"Over het algemeen hebben we een operationeel resultaat dat 15% hoger ligt en een niveau van €93 miljoen bereikt. We verwachten een vergelijkbaar operationeel resultaat voor 2022, waarbij de stijgingen van salarissen, energie, brandstof, verpakkingen en een hogere inflatie de verwachte omzetstijging compenseren."

Lees meer

“We hebben geleerd dat we in onze bestaande markt in staat zijn om zowel marktaandeel als omzet te vergroten.”

- Eddie Perdok

Our topics